Forse daling openstaande vacatures: 12% minder dan vorig jaar
Sinds juni daalt het aantal openstaande vacatures iedere maand. Toch blijft de spanning op de arbeidsmarkt groot.
De krapte op de arbeidsmarkt neemt door de daling in het totaal aantal openstaande vacatures af. Maar met 108 vacatures per 100 werklozen blijft de spanning hoog. Ter vergelijking: 10 jaar geleden waren er voor iedere 15 vacatures 100 werklozen, blijkt uit CBS-cijfers.
“Hoewel de afname in vacatures positief is, moeten er nog flinke stappen worden gezet om de krapte in de nabije toekomst te blijven verlagen”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank. “Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid onbenutte kennis en de wil om te werken. Recent onderzoek van TNO laat zien dat 3 op de 10 werknemers overgekwalificeerd is voor hun huidige baan. Daarnaast wil 1 op de 5 deeltijdwerkers meer werken, maar slechts een klein deel slaagt daar binnen een jaar in. Veel mogelijkheden om de krapte op te lossen blijven helaas dus nog onbenut.”
Verreweg de meeste vacatures staan open in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Maar in deze provincies wonen ook de meeste mensen. Het is dan ook niet gek dat er op die plekken meer vraag is naar personeel. Maar zet je het aantal vacatures af tegenover de beroepsbevolking per provincie? Dan vinden er opvallende verschuivingen plaats. We kijken dan naar de vacaturegraad, dat is het aantal openstaande functies per 1000 banen. Hoe hoger de vacaturegraad, des te meer vraag er is naar personeel.
Benieuwd naar de vacaturegraad in de andere provincies?
Ondanks de daling in het totaal aantal openstaande vacatures, is de vraag naar personeel nog altijd hoog. Utrecht en Zeeland voeren de lijst aan. Met name in de zorg is daar een groot tekort. Noord-Brabant maakt de top drie compleet.
“Hoewel de vacaturegraad in provincies als Friesland en Drenthe lager is, betekent dat niet dat er daar geen tekorten zijn”, zegt Boon. Een bekende trend is dat veel jonge mensen liever naar de grote steden verhuizen. En dat kan slecht uitpakken voor bedrijven in de regio. “Kijk bijvoorbeeld naar Drachten in Friesland. Een stad die zich graag wil ontwikkelen tot een broedplaats voor innovatie met veel bedrijven in de techniek. Door interne opleidingen en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden hopen de bedrijven daar meer mensen aan te trekken. Maar in praktijk blijkt dat helaas nog altijd erg moeilijk.”
Bron: flexnieuws.nl