NBBU beantwoordt prangende vragen uit de branche over de WTTA header

NBBU beantwoordt prangende vragen uit de branche over de WTTA

Hoe zit het met in
en doorleen en de back office uitbesteden? En wat betekent de toelating voor een detacheerder?

De grote lijnen van het nieuwe toelatingsstelsel mogen dan wel bekend zijn, over de precieze uitwerking van de WTTA leven in de branche nog veel vragen. Fariël Dilrosun, hoofd juridische zaken bij de NBBU, geeft duidelijkheid.

NBBU beantwoordt prangende vragen uit de branche over de WTTA

In de branche leven nog veel onduidelijkheden, constateert Fariël Dilrosun, hoofd juridische zaken bij de NBBU. Hoe zit het met in- en doorleen en de back office uitbesteden? En wat betekent de toelating voor een detacheerder? Tijdens de webinarweek van Werf& en ZIPconomy ging Dilrosun in op vragen die tijdens en na het webinar werden gesteld.

Valt in- en doorleen ook onder het toelatingsstelsel?

Ja, in- en doorleners die arbeidskrachten inlenen van de juridisch werkgever (bijvoorbeeld van een reguliere werkgever of backoffice-partij) en weer uitlenen aan de inlener onder wiens leiding en toezicht (in Nederland) wordt gewerkt, zijn toelatingsplichtig. Denk aan  brokers maar ook een klassiek uitzendbureau dat incidenteel in- en doorleent. In zo’n situatie vallen er twee partijen onder het toelatingsstelsel: de werkgever en de in- en doorlener.

Moet een buitenlandse uitlener ook toegelaten zijn?

Ja, de toelatingsplicht geldt ook voor uitleners die buiten Nederland gevestigd zijn en arbeidskrachten in Nederland ter beschikking stellen. Deze ondernemingen moeten -enkele uitzonderingen daargelaten- net als Nederlandse uitleners voldoen aan de verplichtingen van het toelatingsstelsel, waaronder het stellen van financiële zekerheid.

En hoe zit het met intraconcern uitzenden?

Als bedrijven naar zichzelf uitlenen, intraconcern uitzenden, is dat niet toelatingsplichting. Ook  collegiaal uitlenen is uitgezonderd, maar daar gelden wel criteria voor. Zo mag de uitlener bij collegiaal uitlenen geen commercieel tarief vragen voor de terbeschikkingstelling.

Heeft een 1-persoonsdetacheerder in een Declarabele Uren BV ook te maken met alle aspecten van de WTTA?

De kernvraag is of de werkende persoon ter beschikking wordt gesteld onder toezicht en leiding van een derde. Als dat zo is, dan is er sprake van een toelatingsplicht.

Is een intermediair die de backoffice uitbesteedt toelatingsplichtig?

Als de intermediair – kort gezegd – de allocatiefunctie verricht en de salesfunctie richting opdrachtgevers, en dus niet de werkgever of in- en doorlener is, dan is de intermediair geen onderdeel van de juridische keten. De intermediair valt dan niet onder het toelatingsstelsel.

Wij werken met zzp’ers. Deze werken middels een overeenkomst van tussenkomst, onze opdrachtgevers ontvangen een overeenkomst van opdracht. In hoeverre heeft de wet WTTA hier ook invloed op?

Zzp’ers vallen niet onder de toelatingsplicht van de WTTA omdat zij niet onder leiding en toezicht van een derde werken. De Nederlandse Arbeidsinspectie en/of de Belastingdienst kunnen in de handhaving van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) wel vermoeden dat er geen sprake is van een zzp’er maar van terbeschikkingstelling van een arbeidskracht. In de DBA handhaving worden niet alleen de contractuele afspraken bekeken, maar kijkt men ook naar de feitelijke situatie. In dat geval kan de intermediair aanlopen tegen het uitleenverbod. Het is nog onduidelijk welke boetebeleidsregels er gaan gelden voor deze situaties.

Krijgt de inlener een melding dat een uitzendorganisatie een minor krijgt bij een controle?

De inlener krijgt in principe geen informatie over de inspectie bij de uitlener. Actuele informatie over de status van een uitlener, zoals verlening, weigering, schorsing, intrekking of verlenging van de (voorlopige) toelating, is beschikbaar in het openbaar register. Dit geldt ook voor gegevens over de verlening, weigering of intrekking van ontheffingen. Het register biedt zo inzicht in de naleving van de toelatingsregels en zorgt voor transparantie binnen de sector.

Moet een inlener vastleggen dat hij gecontroleerd heeft dat de uitzender/inlener-doorlener in het online register staat? En hoe?

Uitleners zijn verplicht om, voorafgaand aan de terbeschikkingstelling van arbeidskrachten, te melden aan de inlener dat er sprake is van terbeschikkingstelling van arbeidskrachten. De inlener is vervolgens verplicht om deze kwalificatie uiterlijk op de dag dat de arbeidskracht begint te werken in zijn administratie op te nemen en te controleren dat de uitlener – gedurende de periode van inlening – is opgenomen in het register.

Wat zijn de gevolgen van het te laat aanvragen voor toelating?

Als de aanvraagprocedure niet correct wordt gevolgd, is het gevolg dat de betreffende uitlener een uitleenverbod heeft en dus geen arbeidskrachten ter beschikking mag stellen vanaf het moment dat het wettelijk uitleenverbod inwerking treedt.

Hoe kun je als uitlener aantonen dat je daadwerkelijk hetzelfde loon betaalt als een werknemer in vaste dienst? Is een overzicht van de loonschalen bijvoorbeeld voldoende?

De onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt, moet een goed geborgde procedure hebben voor het opvragen van de inlenersbeloning bij de inlener. Deze procedure waarborgt dat alle benodigde beloningselementen tijdig worden verkregen van de inlener en correct worden verwerkt. De  arbeidskracht dient vervolgens ook conform deze informatie te worden betaald.

In het huidige wetsvoorstel moet elke detachering leiden tot hetzelfde salaris als bij de inlener. Bij ons zijn er consultants die drie opdrachten tegelijk doen. Is er kans dat de wet hierop nog wordt aangepast?

Wij achten de kans klein dat op dit onderdeel de wet wordt aangepast. De uitvoering is inderdaad zeer complex. Terbeschikkinggestelde werknemers kunnen te maken hebben met verschillende inlenersbeloningen tegelijkertijd. De NBBU biedt zijn leden formats aan voor formulieren en procedures om deze processen eenvoudiger en inzichtelijker te maken. Ook werken wij samen met de ABU aan een uniforme digitale uitvraag.

Hoe zit het met contracting of aanneming van werk? Er zijn namelijk opdrachtgevers die om aan TBA te ontkomen werk uitbesteden aan uitzendbureaus.

Aanneming van werk valt buiten het toelatingsstelsel omdat er dan geen sprake is van het terbeschikkingstellen van arbeidskrachten onder leiding en toezicht van de opdrachtgever. De Arbeidsinspectie wordt met dit wetsvoorstel beter in staat gesteld om handhavend op te treden tegen schijnconstructies waarin arbeidskrachten onder een valse noemer feitelijk ter beschikking worden gesteld.

Op de hoogte blijven van de WTTA? De NBBU heeft een dossierpagina gemaakt.

 

Bron: Flexnieuws.nl

ABU presenteert plannen veilig werken en verblijven arbeidsmigranten

ABU-leden hebben de afgelopen jaren initiatieven genomen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Zo kwam er meer inkomenszekerheid voor deze groep en kwamen er afspraken over langer verblijf in huisvesting na het wegvallen van werk.

Verkorting fase A en fase B per 2 januari en aanpassingen cao

Bouwupdate De Jager Detachering: Het hoogste punt komt in zicht!

Er moet meer geïnvesteerd worden in de toekomst van mensen

CBS: spanning op de arbeidsmarkt loopt verder op

Werken aan bestaanszekerheid

SEU-examens goed gewaardeerd, maar behoeften van de markt veranderen

Arbeidsmigratie liever niet? We kunnen echt niet zonder

Gemeenteraad op werkbezoek bij Limagrain en DJD

Oekraïense vluchtelingen als uitzendkracht

Het beste land voor talent

Werken met uitzendbureaus

Vanaf 4 maart 2024 mogen derdelanders uit Oekraïne niet meer werken in Nederland

Verkennende inspecties Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA)

Alsnog akkoord bereikt over EU-richtlijn platformwerk

Uitzendwerk belangrijk voor integratie nieuwkomers in Nederland

Update werkgeversorganisaties over nieuwe koers toekomst Nederland

ABU publiceert Inspiratiegids voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt

Minimumloon in juli met 3,1 procent omhoog

Arbeidsinspectie: boetes op illegaal laten werken schrikken niet af

UWV: Minder mensen werken na WW als uitzendkracht

Dag van de Flexmedewerker

Verlenging Richtlijn Tijdelijke Bescherming tot en met 4 maart 2026 voor Oekraïne

Feit of fictie: is uitzendwerk veroorzaker grote groei in flexibele schil?

UWV: Arbeidsmigratie kan krapte verlichten én verergeren

Sterke groei in aanbod vakantiebanen

Urenregistratie met oog op de komst van de Wtta: hoe zit het ook alweer?

Ondernemers: hogere werkdruk belangrijkste gevolg personeelstekort

Forse daling openstaande vacatures: 12% minder dan vorig jaar

5, 6 en 7 november 2024

Meer uitzendkrachten kunnen hypotheek aanvragen: eisen perspectiefverklaring versoepeld

NBBU beantwoordt prangende vragen uit de branche over de WTTA