Urenregistratie met oog op de komst van de Wtta: hoe zit het ook alweer? header

Urenregistratie met oog op de komst van de Wtta: hoe zit het ook alweer?

Wat gaat er veranderen met de komst van de Wtta?

In de uitzendsector is een nauwkeurige urenregistratie cruciaal voor correcte verloning en facturering. Maar hoe verandert dit met de komst van de Wet terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)? Dit blog van Linda Bol voor FlexNieuws gaat daar dieper op in.

Urenregistratie met oog op de komst van de Wtta: hoe zit het ook alweer?

Hoe registreer ik de gewerkte uren?

In de uitzendsector, waar veel met wisselende uren wordt gewerkt, is een goede urenregistratie noodzakelijk. Een goede urenregistratie leidt niet alleen tot een juiste verloning richting uw uitzendkracht, maar zorgt er ook voor dat de facturering richting opdrachtgevers op een correcte en volledige wijze gebeurt.

Daarnaast geeft het een goed inzicht in de aanwezigheid van uw werknemers, en dus ook in diens afwezigheid bij eventuele verlof en/of ziekte momenten. Wel zo belangrijk aangezien dit de betrouwbaarheid van uw onderneming laat zien en daarmee de mate van professionalisering van het proces.

Is een urenregistratie verplicht?

De Nederlandse Arbeidstijdenwet (ATW)
De arbeids- en rusttijden van werknemers moeten wel geregistreerd worden, maar er staat niet bij aan welke eisen de registratie moet voldoen. Iedere werkgever kan vanuit deze wet dus zijn eigen invulling aan geven.

De factuurvereisten uit hoofde van de wet op de omzetbelasting
Ook de factuur die u aan uw opdrachtgever stuurt dient aan eisen te voldoen. Zo dient u als u uitzendondernemer bent en dus diensten levert het volgende op te nemen op de factuur:

Bovenstaande betekent dus eigenlijk al dat u een adequate urenregistratie dient bij te houden uit hoofde van de omzetbelastingwetgeving. Immers kunt u eenheidsprijzen ook vertalen als uur soorten. Er staat daarbij nog niets over het registreren van tijd.

De CAO vereisten uit hoofde van de CAO voor uitzendkrachten
Op het moment dat uitzendondernemingen de CAO voor uitzendkrachten moeten toepassen, wat het geval is bij leden van de ABU of de NBBU dan wel ingeval van een AVV (Algemeen verbindend verklaarde CAO) of incorporatie in de arbeidsovereenkomst.
Zegt de CAO in artikel 8 Tijdverantwoording van de CAO daar het volgende over:

  1. De uitzendonderneming informeert de uitzendkracht over de wijze van verantwoording van de gewerkte uren. Deze tijdverantwoording bevat het aantal normale, toeslag- en/of overwerkuren en wordt schriftelijk vastgelegd.
  2. De tijdverantwoording wordt naar waarheid ingevuld. De uitzendkracht heeft inzage in de oorspronkelijke tijdverantwoording en ontvangt op verzoek een afschrift daarvan.
  3. Bij een geschil over de tijdverantwoording, ligt de bewijslast over het aantal gewerkte uren bij de uitzendonderneming.

Uit hoofde van de CAO dienen normale, toeslag- en/of overwerkuren en schriftelijk vastgelegd te worden. De wijze waarop dat gebeurd is echter vormvrij zolang de uitzendonderneming bij een geschil kan bewijzen dat de urenregistratie klopt.

Wat zien we in de praktijk?

In de praktijk zien we een grote diversiteit in de wijze waarop de gewerkte uren worden geregistreerd.

Dat varieert van keurig gedigitaliseerde systemen tot aan mailtjes afkomstig van de opdrachtgever waarin staat dat de betreffende werknemer de afgelopen week 35 uren heeft gewerkt. Ook maken we mee dat gewerkte uren enkel telefonisch worden doorgegeven. Een summiere basis voor een adequate urenregistratie.

Ondernemingen die gecertificeerd zijn op het SNA Keurmerk (NEN 4400 norm) door een inspectie – instelling als Bureau Cicero zijn gewend getoetst te worden op de juiste toepassing van de CAO voor uitzendkrachten. Zo wordt getoetst of in de schriftelijke vastlegging van de tijdverantwoording een onderscheid kan worden gemaakt in normale, toeslag- en/of overwerkuren. Op die manier kan de inspecteur de toepassing van toeslagen controleren.

Wat gaat er veranderen met de komst van de Wtta?

Met de komst van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta), welke een jaar is uitgesteld, krijgen ondernemingen zoals die van u wat meer de tijd om alles vooraf goed te regelen. Dat is positief nieuws.

Ongeacht het feit dat het nu al voor iedere werkgever verplicht is een correcte en volledige urenregistratie te hebben, wordt hier juist ook in het verplichte toelatingsstelsel door inspectie – instellingen als Bureau Cicero op getoetst. In het concept normenkader is opgenomen dat de opgave van de door de arbeidskrachten gewerkte uren juist, volledig en tijdig is verwerkt in de urenregistratie.

In de het concept normenkader van de Wtta zijn daarin vooralsnog de volgende vereisten opgenomen:
De methode van urenregistratie is sluitend en maakt controle daarop mogelijk.
De werkbriefjes, elektronische gegevensuitwisseling en facturen moeten
daarom minimaal zijn voorzien van de volgende gegevens:

Wij raden u dan ook aan om te beoordelen of uw huidige systematiek van urenregistratie voldoet aan deze vereisten. Op het moment dat dat niet het geval is doet u er goed aan tijdig aanpassingen door te voeren. In veel gevallen zult u daarover ook in gesprek moeten met uw opdrachtgever, want met de komst van de Wtta bent u daar samen verantwoordelijk voor.

Bureau Cicero en Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)

Bureau Cicero is als inspectie – instelling aangesloten bij de gesprekken die plaatsvinden in de privaat- publieke samenwerking met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (SZW). Als partner voor de sector begrijpen wij de uitdagingen waar u en de branche voor staan. Wij staan klaar om te helpen en mee te denken over mogelijke oplossingen in deze uitdagende tijd. Als u meer wilt weten of behoefte heeft aan verdere toelichting, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag om u te ondersteunen in deze transitieperiode.

 

Bron: Flexnieuws.nl

ABU presenteert plannen veilig werken en verblijven arbeidsmigranten

ABU-leden hebben de afgelopen jaren initiatieven genomen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Zo kwam er meer inkomenszekerheid voor deze groep en kwamen er afspraken over langer verblijf in huisvesting na het wegvallen van werk.

Verkorting fase A en fase B per 2 januari en aanpassingen cao

Bouwupdate De Jager Detachering: Het hoogste punt komt in zicht!

Er moet meer geïnvesteerd worden in de toekomst van mensen

CBS: spanning op de arbeidsmarkt loopt verder op

Werken aan bestaanszekerheid

SEU-examens goed gewaardeerd, maar behoeften van de markt veranderen

Arbeidsmigratie liever niet? We kunnen echt niet zonder

Gemeenteraad op werkbezoek bij Limagrain en DJD

Oekraïense vluchtelingen als uitzendkracht

Het beste land voor talent

Werken met uitzendbureaus

Vanaf 4 maart 2024 mogen derdelanders uit Oekraïne niet meer werken in Nederland

Verkennende inspecties Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA)

Alsnog akkoord bereikt over EU-richtlijn platformwerk

Uitzendwerk belangrijk voor integratie nieuwkomers in Nederland

Update werkgeversorganisaties over nieuwe koers toekomst Nederland

ABU publiceert Inspiratiegids voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt

Minimumloon in juli met 3,1 procent omhoog

Arbeidsinspectie: boetes op illegaal laten werken schrikken niet af

UWV: Minder mensen werken na WW als uitzendkracht

Dag van de Flexmedewerker

Verlenging Richtlijn Tijdelijke Bescherming tot en met 4 maart 2026 voor Oekraïne

Feit of fictie: is uitzendwerk veroorzaker grote groei in flexibele schil?

UWV: Arbeidsmigratie kan krapte verlichten én verergeren

Sterke groei in aanbod vakantiebanen

Urenregistratie met oog op de komst van de Wtta: hoe zit het ook alweer?

Ondernemers: hogere werkdruk belangrijkste gevolg personeelstekort

Forse daling openstaande vacatures: 12% minder dan vorig jaar

5, 6 en 7 november 2024

Meer uitzendkrachten kunnen hypotheek aanvragen: eisen perspectiefverklaring versoepeld

NBBU beantwoordt prangende vragen uit de branche over de WTTA